VEKİL GÜNCEL
BLOG
13 Haz 2024
Kira Güncellemesinde 5 Yıl Şartı
Peki 5 yılı dolduran kiracılar için yeni kira artışı nasıl belirlenecek? TÜFE'nin üzerinde artış mümkün mü? Taraflarca artış konusunda bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, 5 yıldan uzun süreli veya 5 yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her 5 yılın sonunda, yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli, tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) 12 aylık ortalamalara göre değişim oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde arabulucu ya da hakimce belirlenebilir. 5 yıldan önce ya da sonraki yıllarda ise kira artışları TÜFE’nin 12 aylık ortalaması baz alınarak en yüksek bu oranda olacak şekilde yapılabilir.
2 yıldır uygulanan kirada yüzde 25 zam sınırı için sayılı gün kaldı. 2 yıldır temmuz ayında yenilenen zam sınırı uygulamasının bu yıl sonlandırılması bekleniyor. Kirada fahiş fiyatların önüne geçilmesi için başlatılan uygulamanın kalkmasının ardından ev sahipleri ve kiracılar için yeni bir dönem başlayacak.
5 May 2024
Neden Gayrimenkul Yetki Sozlesmesi Yapmalisiniz
-Gayrimenkul alım satımlarında yetki sözleşmesi taraflar arasındaki ciddiyet ve olumsuzlukları ortadan kaldırır.
-Mülk sahibi ve gayrimenkul danışmanı arasında güveni sağlamlaştırır.
-Yetki sözleşmesi emlaklarınızın ve gayrimenkullerinizin değerinde satılmasını sağlar ve karmaşık fiyatlandırmanın önüne geçer.
-Doğru fiyat ve yetki sözleşmesi doğru satış getirir.
1 May 2024
Gayrimenkul Deger Artis Kazanci Vergisi Nedir
Gayrimenkul değer artış kazancı vergisi, Gelir Vergisi Kanunu'nun 80'inci maddesi uyarınca miras ve bağış yolu ile alınan konutlar hâriç, gayrimenkul alış tarihinden itibaren "tam 5 yıl geçmeden" satılması ve satış yapılan yılın istisna tutarı üzerinden bir kazanç elde edilmesi durumunda uygulanan bir kazanç vergisidir.
17 Nis 2024
Kanunlara Gore Kiracilarin 5 Hukuki Hakki Nedir
Borçlar Kanunu’nun 301. maddesi mülk sahibini, kira sözleşmesi boyunca mülkü nasıl kiraladıysa o şekilde tutmakla mükellef kılmaktadır. Buna göre evin tadilat masrafları, mülk sahibine aittir. Kiracı, evin yapı masraflarını kendi karşılayarak kira bedelini düşük ödeyebilir. Bu konuda öncelikle ev sahibi ile anlaşma yapmak ve tüm masrafları faturalandırmak önemlidir.
Kira kontratları, aksi belirtilmedikçe ve sona erecekleri tarihten 15 gün öncesine kadar yeni bir sözleşme hazırlanmamışsa otomatik olarak 1 yıl yenilenir.
Kiracı, mülk sahibinden izin alması durumunda kiraladığı mülkü başka birisine kiralık olarak devredebilir. Mülke zarar vermemek şartıyla kiracı, mülkü devretme hakkına sahiptir.
Kiracı, zamanında ödenmeyen kiraları ödemekle yükümlüdür; fakat mülk sahibi, kiranın geç ödenmesinden dolayı kiracıdan cezalı kira benzeri ekstra ödemeler talep edemez. Kiranın ödenmemesi durumunda ev sahibi, kiracıyı tahliye etmek için dava açabilir.
Ev sahibinin haklı bir gerekçesi olmadan kiracıyı kontrat süresi dolmadan evden çıkaramaz.
Haklı gerekçeler, yasalar çerçevesinde belirlenmiştir.
17 Nis 2024
Kanunlara Gore Ev Sahiplerinin 5 Hukuki Hakki Nedir
Ev sahibi, her yeni kira sözleşmesinde kanunlar çerçevesinde belirlenmiş sınır oranında zam yapabilir. Kiracı eğer evde oturmak istiyorsa kiraya yasal çerçeveler ışığında yapılan zammı kabul etmek zorundadır.
Ev sahibinin kiracıya karşı olan haklarından biri de kanun çerçevesinde belirlenmiş durumlarda kiracıyı evden çıkarabilmesidir. Örneğin kiralanan mülk; kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu ya da kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için gerekliyse mülk sahibi, bu durumu kiracıya bildirerek evden çıkmasını talep edebilir.
Ev sahibi, kiradaki evini satabilir. Önceden kiracıyı bilgilendirmek koşulu ile ev sahibi, evi üçüncü şahıslara gösterebilir. “Ev satılırsa ev sahibi, kiracıyı ne zaman çıkarabilir?” konusu da yasalarla belirlenmiştir. Ev satışından sonra ev sahibi, kiracıya ihtarname çekerek 6 ay içinde evden çıkmasını talep edebilir.
Kiracının kirayı kontrat dönemi içinde 2 kira döneminde ödemediği veya geç ödemesi durumunda, mülk sahibi ihtarname çekerek 30 gün içinde borcun ödenmesini talep edebilir. Borcun ödenmemesi durumunda ev sahibi, sözleşmeyi fesh ederek kiracıyı evden çıkarabilir.
Karşılıklı anlaşmazlık sonucunda kiracıya tahliye bildirimi yapmak, ev sahibinin hakları arasında yer almaktadır. Bu durum çoğunlukla bir davaya dönüşmekte ve maddi konular bir hakim eşliğinde çözülmektedir.
26 Şub 2024
En Guvenli Yatirim Gayrimenkul
Gayrimenkul, zamanla değer kazanma eğilimindedir. Nüfus artışı, ekonomik büyüme ve şehirleşme gibi faktörler gayrimenkul fiyatlarını artırabilir. Uzun vadede, doğru bir şekilde seçilmiş ve iyi bakımı yapılmış bir gayrimenkulün değeri artar ve yatırımcıya kâr getirir.
Gayrimenkul, enflasyon karşısında genellikle iyi bir koruma sağlar. Enflasyon arttıkça, gayrimenkulün değeri ve kira gelirleri genellikle artar, bu da yatırımcının satın alma gücünü korumasına
yardımcı olur.
Kiralama yoluyla gayrimenkul sahibi olmak, düzenli ve sürekli bir gelir akışı sağlar. Kiracılar, kira bedelini ödedikçe yatırımcı, gelir elde eder ve mülkün değeri artmaya devam ederken pasif bir şekilde
gelir elde eder.
Gayrimenkul yatırımı, portföy çeşitlendirmesi için iyi bir seçenektir. Diğer yatırım araçlarından farklı olarak, gayrimenkul, hisse senetleri, tahviller veya diğer finansal araçlardan bağımsızdır. Bu sayede, ekonomik dalgalanmalara ve finansal piyasalardaki dalgalanmalara karşı portföyünüzü daha sağlam hale getirebilirsiniz.
14 Şub 2024
Kat Mulkiyeti Nedir
Kat mülkiyeti, inşaatı tamamlanmış bir taşınmazın bölümlerinin hangi amaçla kullanılacağına dair bağımsız mülkiyet ve kullanım hakkı veren bir ispat belgesidir. Bir taşınmazın bağımsız bölümleri daire, ofis, iş yeri, mağaza, depo gibi amaçlarla kullanılabilir.